Houten horloge onderhouden

Houten horloge onderhouden

Hoe onderhoud je een houten horloge eigenlijk? In dit artikel gaan we dat proberen uit te leggen. Ook het afstellen en het beschermen komen aan bod.

Houten horloge onderhouden

Een houten horloge heeft met zijn stijl en zijn lichte constructie natuurlijk veel pluspunten als het gaat om mode, maar je bent misschien ook benieuwd hoe je een horloge dat hoofdzakelijk uit hout bestaat eigenlijk moet onderhouden. Het sterke hout dat meestal in houten horloges wordt verwerkt is bewust gekozen vanwege zijn veerkracht. Net als goede roestvrijstalen horloges gaat een houten horlogeband jaren mee, zonder tekenen van slijtage. Hieronder staat een aantal handige tips om jouw horloge en de uitstraling ervan te beschermen.
 

Probeer te voorkomen dat je horloge voor langere tijd wordt blootgesteld aan water. Een houten horloge kan weliswaar waterbestendig zijn, maar de draagvorm kan enigszins veranderen wanneer het horloge wordt blootgesteld aan hete, vochtige lucht. Daarom is het verstandig om je horloge af te doen als je een douche neemt of in een sauna gaat. Een houten horloge kun je ook beter niet in zout water dragen.

Laat je horloge niet blootstellen aan extreem hoge temperaturen. Houten horloges zijn voorzien van een speciale beschermlaag, maar in de buurt van een verwarming of open haard kunnen ze beschadigd raken. Het hout kan dan niet alleen barsten, maar ook vlamvatten, vooral in de buurt van een open vuur.
 

Horloge afstellen

Het is vrij eenvoudig om je horloge af te stellen. De T1M3 en CHRONO lijn maken gebruik van een buis en een schroefje, deze zijn makkelijk los te draaien. Bij de Aurora druk je op de pinnen aan de binnenkant van het horloge om de schakel los te maken, en zet je deze op een andere plek weer vast om de horlogeband korter te maken.
 

Beschermlaag aanbrengen 

Zodra delen van de beschermlaag van je horloge beginnen te verkleuren of zodra het hout zonder beschermlaag erg droog lijkt, kun je ervoor kiezen om de buitenkant van de horlogeband in te smeren met bijenwas. Laat je horloge dan wel een nacht liggen.

Gebruik deze tips om je houten horloge zorgvuldig te onderhouden!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden